Séta a kastélyban

   A Kastély mai küső megjelenése

 ...ÉS SÉTA A HAJDANI, HATVANI KASTÉLYBAN

Séta a Kastélyban


A hatvani vár romjaiból 1754-ben kezdte el építtetni a jelenlegi kastélyt. A középső részt Orascher Ignác, a két szárnyát 1763-ban Jung József építészek tervezték.
A 32 szobás kastélyt a Grassalkovich család kihalása után, 1867-ben egy belga banktól vette meg Deutsch Ignác, akinek Sándor nevű fia hozatta helyre a földszintjén magtárnak használt épületet.

Hatvan város főterén áll a Grassalkovich Antal által 1754-1763 között épített, copf-stílusba hajló, késő barokk műemlék-kastély. Az építtető gróf 1746-ban kétszázezer forintért vásárolta meg a hatvani uradalmat Stahrenberg Gundaccer Tamástól, melyre királyi adománylevelet is szerzett.

A hatvani vár közelben fekvő romjaiból 1754-ben kezdte el építtetni a jelenlegi kastélyt. A középső részt Orascher Ignác, a két szárnyát 1763-ban Jung József építészek tervezték. Az egyemeletes főépület 8+3+8 tengelyes. Hatvankét méter hosszú homlokzatán, a gazdagon kiképzett kosáríves kapu felett, a középrizalitban korinthoszi oszlopok és félalakos atlaszok tartják a baluszteres (bábos mellvéd) erkélyt. Az oromzat közepén, az ablak felett látható a Grassalkovich család kőbe vésett címere.

Felette zsindellyel fedett kupola van. Egyes helytörténészek szerint a kastély kápolnája a földszinten lévő csehsüveg-boltozatos helyiség lehetett. Az emeleten lévő díszterem négyzetes alaprajzú, stukkós mennyezettel. A díszterem reprezentatív kifestése is a Grassalkovich család nevéhez fűződik.

Az 1841-ben elhunyt Grassalkovich (III.) Antallal a Grassalkovich család kihalt, a birtokok sorsa kérdéses volt. A bécsi kastély és a Schönau an der Triesting-i uradalom magántulajdonba került. Gödöllői és hatvani uradalmait unokaöccse, Viczay Mihály örökölte, de ő nem bírta rettentő adósságait fizetni. A 32 szobás kastélyt, 1867-ben végül egy belga banktól vette meg Hatvany-Deutsch család, akik a nevük előtagját is innen kölcsönözték.

Ők hozatták helyre a földszintjén akkor magtárnak használt épületet, a mai stukkódíszítéshez a görög mitológiából vették a témát. Középen Artemisz alakja, a négy őselem, a sarokban pedig gazdasági szimbólumok láthatók.

A család vendégeként sok neves személy járt a kastélyban: Ady Endre, Bajor Gizi, Bródy Sándor, Czóbel Béla, Csók István, Hunyadi Sándor, József Attila, Lesznai Anna, Stróbl Zsigmond, sőt Tomas Mann is, aki a hatvani látogatásáról említést tesz a magyarul is kiadott naplójában.

A világháború idején a Hatvany-Deutsch család számos tagja emigrációba kényszerült, a kastélyban a németek Gestapo-központot rendeztek be. Később iskolát, kórházat hoztak létre az épületben, 1986-tól a nyugati szárnyban a városi művelődési központ kapott helyet, amely ma a Grassalkovich Művelődési Központ nevet viseli. A csaknem 600 négyzetméter alapterületű művelődési központ legnagyobb terme a 100 négyzetméteres Barokk Terem. Itt hangversenyeket, szórakoztató előadásokat, táncesteket és kiállításokat, valamint konferenciákat és tanfolyamokat tartanak. A Hatvany Teremben időszakos kiállításokon, különféle képzőművészeti alkotásokat mutatnak be.
A kastély főépületének és a bal oldali melléképület homlokzata, valamint a belső udvar felújításra került, az teljes díszében várja a látogatókat. A kastély kertje, valamint a belső udvar minden nap 9-18 óráig ingyenesen látogatható, a főépület lépcsőháza le van zárva, belső állapota elég siralmas.

A Hatvan központjában álló Grassalkovich-kastély rekonstrukciója a tervek szerint legkésőbb 2012 áprilisában veszi kezdetét és 2013-ban kívánják megnyitni a nagyközönség előtt az épületet - közölte  csütörtökön a település polgármestere annak kapcsán, hogy a kormány úgy döntött: az Új Széchenyi Terv keretében 3 milliárd forint fordítható a kastély és parkja felújítására.

A 4500 négyzetméter hasznos alapterületű, a pincével együtt három szintes kastélyépületben a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítóhelyeként kap helyet az országos vadászati múzeum, amelyben a vadászat mellett a halászat-horgászat, a természetvédelem és az erdőgazdálkodás is megjelenik majd - tette hozzá Hatvan polgármestere.

Az új múzeum legfőbb célja, hogy erősítsék, korábbi presztízsére emeljék a vadászat társadalmi elfogadottságát, illetve megjelenítsék a magyar vadgazdálkodás világszerte elismert szerepét. Ugyanakkor Széchenyi Istvánnak, Fekete Istvánnak, Kittenberger Kálmánnak, illetve a Hatvany és a Grassalkovich családnak emléket állító szobákat is be kívánnak rendezni a múzeumban.

A 250 éves kastélyépület mellett megújul az eredeti területből megmaradt 2,5 hektáros kastélykert is, illetve egy interaktív, a környezet- és természetvédelem kiemelt szerepét bemutató ökopark is helyet kap a komplexumban. A Hatvan központjában álló kastélyt eredetileg Grassalkovich Antal építtette 1758-ban, a műemléképület azonban 1983 óta kihasználatlanul, üresen áll, csupán egyik szárnyában működött a városi művelődési központ.

forrás: múlt-kor-hu
Comments