Tudod - e?

Ray Dolby    Ő jött rá, miként lehet mesterségesen térhangzást előállítani a mozifilmekhez. Manapság az 5.1-es vagy még jobb térhatású hang már bárki számára elérhető.

A házi hangrendszerek és a mozi hangzás forradalmasítójaként munkásságát Oscar-, Grammy- és Emmy-díjjal ismerték el. Az utóbbi években Alzheimer-kórral küzdő Dolbynál júliusban leukémiát is megállapítottak az orvosok. Az általa alapított Dolby Laboratories bejelentése szerint 80 esztendős korában, csütörtökön San Francisco-i otthonában hunyt el.

Pályafutását az audio- és vizuális felvételek terén kezdte azzal, hogy még diákként az ötvenes években segített kifejleszteni egy videokazettás felvevőrendszert az Ampex Corporationnél. A Stanford Egyetemen végzett, de doktori fokozatát Cambridge-ben szerezte meg, és 1965-ben Londonban hozta létre a Dolby Laboratories vállalatot. A cég azzal vívott ki elismerést, hogy kiszűrte a háttérzajt a hangfelvételeknél és megalkotta a mesterséges térhangzást. Dolby hamarosan az audiotechnológia vezető iparági szereplője lett, mintegy ötven találmányát jegyezték be az Egyesült Államokban.

Dolby 1976-ban San Franciscóba telepítette át vállalatát. Az Oscar-díjat, amellyel a moziszakma a filmművészethez való hozzájárulását ismerte el, 1989-ben kapta cégének vezetőjével, Ioan Allennel megosztva. A zenei világ Oscarját, a Grammyt 1995-ben vehette át, a televíziózás legfontosabb amerikai díját, az Emmyt 1985-ben és 2005-ben is elnyerte. Bill Clinton elnök a National Medal of Technology állami kitüntetést adományozta neki, beiktatták az amerikai feltalálók előtt tisztelgő hírességek csarnokába, és a brit Királyi Mérnöki Akadémia is tagjai közé fogadta.

Tavaly azt a  színházépületet, ahol évente átadják az Amerikai Filmakadémia díjait, Dolby Theatre névre keresztelték át.

"Raynek sikerült elérnie, hogy álmai munkáját végezhesse. Pontosan azzal foglalkozott, amivel akart, úgy alakíthatta, ahogy akarta és munkájával nagyon sok jót tett a mozi- és zeneszerető közönségnek. Közben pedig egy nagyon sikeres vállalatot is felépített" - méltatta felesége, Dagmar Dolby, aki 47 éven át volt házastársa.(Origo)


Az 1950-es években kezdtek a mozikban teret hódítani a ma már szinte természetes dolgok: a széles vászon és a Dolby Surround hangzás. Az első filmet, amely 4 csatornás térhangzással készült, Fantasia címmel a Walt Disney Pictures mutatta be 1940. november 13-án, New York-ban.

Igen, immáron 69 évvel ezelőtt már volt többcsatornás térhangzás! A nagy sikert bukás követte, mivel nagyon kevés mozi engedhette meg magának, hogy a teljes hangtechnikát lecserélje a méregdrága "Fantasound" névre keresztelt hangrendszerre. Ennek ellenére, a film mégis bejárta a világot. Az eddigi utolsó előadás 2000 júniusában volt, Franciaországban. Világszerte 85 különböző városban vetítették, de sajnos az elmúlt majd 70 év alatt Magyarországon még nem volt látható.

DátumEseményHangrendszer
1927The Jazz Singer Az első hangosfilm1 csatorna
1940Fantasia Az első film, amelynek többcsatornás hangja volt. Ez az egyetlen egy film készült ezzel az eljárással.4 csatorna
1953Julius Caesar Mágneses csíkok a 70 mm-es filmszalagon. A moziterem hátsó és az oldalsó falain elhelyezett hangszórók egyetlen csatorna hangját adták.6 csatorna
1958Sztereó LP2 csatorna
1961Sztereó FM rádióadás2 csatorna

1970Dolby B kazetta2 csatorna

1972Videokazetta1 csatorna
1976Dolby Stereo4 csatorna
1978Sztereó videokazetta2 csatorna

1980LaserDisc2 csatorna

1982Compact Disc2 csatorna

1982Dolby Surround3 csatorna
1986Sztereó TV2 csatorna

1987Dolby Surround Pro Logic4 csatorna
1992Dolby Digital5.1 csatorna
1995Dolby Digital LaserDisc5.1 csatorna
1995Dolby Digital DVD5.1 csatorna
1999Dolby Digital EX6.1 csatorna
2007Dolby Digital Plus7.1 csatorna
2008Dolby TrueHD7.1 csatorna

 Hazánkban csak a kilencvenes évek végén jelentek meg a sokcsatornás (kettőnél több) készülékek. Ugyan, itt-ott fellelhető volt a 4 csatornás, quadro rendszer is (ami nem keverendő össze a Quad 405-ösökkel), de nagyon rövid fellángolása volt csak.

Házilagosan háromféle dekódolót, vagy mondják kibontó-nak is, könnyű megépíteni. Ebből kettőnek nagyon kicsi az alkatrészköltsége, 1000 forint alatti. A harmadiknak viszont már jóval magasabb, 8000 forint körüli. Név szerint a három rendszer: Dolby Surround, Dolby Stereo, Dolby Surround Pro Logic. Mi most maradjunk az első leírásánál, a többiről legközelebb.  

1.A Dolby Surround, az eredeti Dolby többcsatornás analóg film hangformátumának a kereskedelmi (otthoni) változata. Amikor egy Dolby Surround hangsávot állítunk elő, négy csatorna hang információit használjuk fel: bal (Left), közép (Center), jobb (Right), és térhang (Surround). Ez egy mátrix-kódolású két hangsávba van bekódolva. A normál sztereó (bal-jobb) sávot nem módosítjuk, egyenesen keresztül megy a rendszeren, csupán csak hozzákeverjük a többi csatorna formázott jelét.

A közép (Center) csatorna jele monó. Ezt egyszerűen csak -3 dB-lel módosítjuk (halkítjuk), s egyformán hozzákeverjük a sztereó sávhoz.A háttérhang jele szintén monó. Ezen is elvégezzük a -3 dB-es halkítást, viszont itt már komoly formázásokon kell átesnie a jelnek. Az első nem is olyan vészes, csupán csak egy sávszűrő, amely a 100 Hz - 7 kHz közötti frekvenciákat engedi át, egy Dolby B típusú zajszűrővel ellátva (ez a rajzon nem szerepel). Végezetül egy érdekes szétosztó van, ami a jel fázisát +90° illetve -90°-kal eltolva adja ki a két kimenetén. Majd ez az egy-egy jel lesz rákeverve a sztereó sáv egy-egy csatornájára.Ezek után már ezt a két (sztereó) hangsávot könnyen rögzíthetjük az egyszerű, régi sztereó hanghordozókon.


Na nem is olyan bonyolult ez, csak követni kell az események és a vezetékek vonalát.

Segítségként egy egyszerűsített ábra és már

azt hisszük értünk is mindent.


 
Nos a fenti ábrán a legegyszerűbb Dolby Surround "dekóder" látható. A működési elve nagyon egyszerű, ennek ellenére a hatás egész jó, bár nem az igazi. 

Az első, jobb és bal hangfalak hagyományosan csatlakoznak az erősítőre, s rajtuk minden hang megszólal. A nem létező centert virtuálisan hozza létre, mivel a két csatornán egyforma fázisban és jelszinten van az adott hang, ezért középről halljuk. A surround jelek épp ellen fázisban vannak, s gyakorlatilag kioltják egymást, s nem halljuk.

A hátsó hangfalak épp az előbbiek fordított elvén működnek. A fangfalak ellenfázisban vannak bekötve, ezért a rájuk jutó surround jelet felerősítik. Ez az erősítés épp akkora, hogy visszakapjuk a normál hangerőt. A közép (center) jele viszont épp kioltódik az ellenfázis miatt. A tisztán jobb és bal csatorna jele pedig fél hangerővel szól.            

 

Comments