A Hatvani Magnósklub hivatalos honlapja

"A zene hatalmas dolog. Egy dal megváltoztatja a kedved, emléket teremt, megváltoztathatja az életedet." (Hallgass a szívedre! c. film)

Nem szokásos, hogy színészről emlékezünk meg egy, a zenéről szóló web oldalon, de nem lehet el menni egy szomorú hír mellett. A „Hair” c. musical  Bergere tragikus motorbalesetben hunyt el 2023.06.12. én. 71 évesen. A baleset hétfő délután, körülbelül öt órakor történt Dorsettől nem messze, a 30-as főúton. A baleset két érintettje Treat Williams volt, és az autós, aki belehajtott. A nyomozók úgy vélik, hogy az autó vezetője, amikor kanyarodott, nem vette észre a motort. Williams volt az egyetlen sérült, helikopterrel egy New York-i kórházba szállították, de ott már nem tudták megmenteni az életét.

Az 1975-ben megjelent „Deadly Hero” volt az első alkotás, amelyben szerepet kapott, de az átütő sikert azonban az 1979-es „Hair” hozta meg számára, amelyben a lázadó Bergert játszotta. Alakításáért még Golden Globe-díjra is jelölték, de végül nem ő kapta meg az elismerést. Azóta számtalan film kötődik nevéhez, mégis Treat Williams neve összefonódott George Berger nevével.

Ha még van kedved tovább olvasni, csak röviden a musical történeti indíttatásáról és a film rövidített történetéről. Ha felkeltené az érdeklődésedet és még nem láttad, vagy már rég láttad itt az ideje újra feleleveníteni a felejthetetlen pillanatokat.

A 70-es években központi téma volt a Vietnámi háború. A háború alapvetően a francia gyarmati hadsereg végső veresége után 1954-ben ideiglenesen kettéosztott Vietnám újraegyesítéséért folyt, amely során, ideológiai alapon Kína és a Szovjetunió a kommunista Észak-Vietnámot, míg az USA Dél-Vietnámot támogatta. A két kommunista nagyhatalom a délkelet-ázsiai befolyásért egymással is versengett, az USA pedig a kommunizmus térnyerését próbálta megakadályozni a térség frissen függetlenné vált országaiban. A vietnámi háború alatt bővebb értelemben a teljes második indokínai háborút, szűkebb értelemben a közvetlen amerikai katonai beavatkozást (1965–1973) lehet érteni. Az amerikai vezetés már 1968-ban eldöntötte, hogy kivonul a térségből, de mindezt a lehető legkisebb presztízsveszteséggel szerette volna elérni. A békeszerződés aláírása után az Egyesült Államok 1973-ban ki is vonult az országból. A becslések 800 ezer és 3 millió közé teszik a vietnámi áldozatok számát. A háborúban valamivel több, mint 58 000 amerikai vesztette életét. A vietnámi háború emléke hosszú időn át kísértett az amerikai társadalomban. Emléke ugyan az új évszázadtól már erősen megfakult, de még számos veteránja él a háborúnak, sokuk elfeledhetetlen rémálomként emlékezik vissza a történtekre.

A „Hair” 1979-ben bemutatott amerikai zenés vígjáték-dráma, melyet az 1968-as azonos című musical alapján Miloš Forman rendezett, Michael Weller forgatókönyvéből. A történet főhőse a vietnámi háború idején besorozott Claude, aki összebarátkozik egy hippi csapattal, megismerkedik a tudatmódosító szerek és a háborúellenesség világával, valamint a kötöttségek nélküli, szabad életmód eszméjével. Bevonulása előtt szeretné végignézni a nagyváros nevezetességeit. A Central Parkban találkozik a hajléktalanként élő és pénzt kéregető George Bergerrel és annak hippi barátaival. Claude megpillantja a parkban lovagló arisztokrata származású Sheila Franklint, akin azonnal megakad a tekintete. Bergerék felajánlják a fiúnak, hogy megmutatják neki New Yorkot. Másnap reggel Berger véletlenül meglát egy újságcikket Sheiláról. A cikk segítségével eljutnak a lány lakcímére és hívatlanul betörnek egy előkelő partira, bemutatni Claude-ot Sheilának. Itt Berger az asztalon táncolva botrányt okoz, a merev és konzervatív közegben élő Sheila legnagyobb örömére. https://www.youtube.com/embed/tbdT-4hFgd4

Claude felkeresi a sorozóirodát, alkalmasnak nyilvánítják és Nevadában megkezdi alapkiképzését.

New Yorkban már tél van, amikor Claude levelet ír Sheilának. A lány ezt megmutatja hippi barátainak is, Berger pedig kitalálja, hogy látogassák meg Claude-ot. Berger levágatja „féltve (szimbólumként) őrzött” haját, magára ölti az uniformist és önmagát magas rangú katonának kiadva, az őrmester autójával a bázisra hajt. A vonakodó Claude nem akar kiszökni a központból, ezért Berger ruhát cserél vele. Claude így feltűnés nélkül eltűnhet egy kis időre és még egyszer találkozhat a közelben piknikező barátaival, elbúcsúzva Sheilától. Claude távollétében azonban riadókészültséget hirdetnek ki a bázison és az újoncokat azonnal Vietnámba vezénylik. Számtalan sorstársával együtt Bergert is egy csapatszállító repülőgépre terelik. A visszaérkező Claude elborzadva látja a kiürült barakkokat és Berger repülőgépe után fut, de mindhiába.

Hónapokkal később Claude, Sheila és a többi bandatag az Arlingtoni Nemzeti Temetőben gyászol a Vietnámban elhunyt Berger sírjánál.

(Az adatokért köszönet a wikipédia szerkesztőinek)

Hasonló oldalak