A Hatvani Magnósklub hivatalos honlapja

"A zene hatalmas dolog. Egy dal megváltoztatja a kedved, emléket teremt, megváltoztathatja az életedet." (Hallgass a szívedre! c. film)

Született: 1933. december 2. (életkor 88 év)
Neve: Komjáthy György
Foglalkozása: zenei szerkesztő

Röviden életútjáról, melyet mindig is meghatározott a zene, amihez egy rádiós és egyben politikai döntés segítette:

A fiatalok az 1959-ben indult Szabad Európa Rádió által sugárzott Teenager Party című zenés kívánságműsorából és a Luxemburg Rádióból ismerhették meg a legfrissebb nyugati slágereket.
Az akkori magyar politikai vezetés mindent megtett azért, hogy ha elhallgattatni nem is tudja, de legalább ellehetetlenítse nálunk ezeket a nyugati forrásokat. Erre találták ki a pártközpontban azt a B tervet, hogy akkor a Magyar Rádió könnyűzenei adásait kell vonzóvá tenni az itthoniak számára. A mára legendássá vált akkor a Magyar Rádió technikai rendezője Komjáthy György lett a kiválasztott.

A vezetés tudta, csak akkor lehet sikeres a műsor, ha az egyébként gyanús, és korábban tiltott nyugati zenéket beengedik a Magyar Rádióba is.

A 60-as, 70-es években nem volt olyan egyszerű beszerezni a dalokat, mint ma, hiszen nem volt internet, sőt olyan lemezboltok sem voltak itthon, amelyekben árulták volna a nyugati lemezeket.

– Hogy miként jutottam mégis a felvételekhez? Abban az időben működött már egy magnós klub a Fehérvári úton, ahol Keresztes Cintula és B. Tóth László a legújabb nyugati slágereket mutatták be a klubtagoknak. Tőlük nagy segítséget kaptam, később pedig külkereskedők, sportolók, kint dolgozó újságírók leptek meg a lemezekkel

  • nyilatkozta egyszer egy újságnak.

1958–1993 között a Magyar Rádió technikai rendezője, majd zenei szerkesztője volt. 1964–1998 között 34 éven keresztül vezette népszerű rádiós műsorát, a Vasárnapi koktélt.

  • Gyermekkorom emlékeként él, amikor kerékpározom vasárnap délben, városunk egyik hosszú utcáján és majdhogy nem szakadás mentesen tudtam hallgatni a nyitott ablakokon keresztül kihallatszó zenét, melyet Komjáthy György tisztán érthető, összetéveszthetetlen hangján konferált fel. Később az első Tesla B41 szalagos magnóval már vadásztam az újnál újabb slágereket, melyeket csak az Ő műsorában lehetett hallani.


1965–1993 között a Csak fiataloknak c műsort vezette. 1970-től a Töltsön egy órát kedvenceivel, 1971-től a 25 perc beat és A beat kedvelőinek című műsorok szerkesztője volt.

  • Nekem az akkor tizenévesnek, életre szóló élményt jelentett, amikor a Hatvani magnós klub delegáltjaként Egerben műsorvezetői ORI engedély megszerzésén munkálkodtam, és az egy hetes felkészítő egyik előadójaként Komjáti György az akkor méltán legnépszerűbb „lemezlovast” hallgathattam személyesen, a műsorvezetési technikák rejtelmeiről. Azt hiszem szimpatikus, egyszerű előadásmódja miatt lopta magát a szívembe egy életre magát. Talán ezért sem hagyhattam most ki ezt a pár sort.


Az 1980-as évek végén Popregiszter című sorozatot indított. 1986–1997 között a Danubius Rádió zenei szerkesztője volt. 1994-ben nyugdíjba vonult. 1995-től az Infórum Rádió zenei szerkesztője. 1999-től a Sláger Rádió Nem csak fiataloknak című kívánságműsorának társszerkesztője.
2011 novemberétől a B. Tóth László nevével fémjelzett poptarisznya.hu nevű internetes rádió rendszeres havi műsorvezetője.
Manapság úgy tudni budai otthonának meghitt világában él, komolyzenét hallgat, és kedvenc hobbijának szenteli idejét, antik reklámtáblákat gyűjt, és archiválja régi felvételeit.


Egy beszélgetésben egyszer azt mondta:
„Bár a zene és a zenélés frissen tartja a tudatot, azért be kell látnom, hogy sem a korom, sem pedig az egészségem már nem engedi, hogy leüljek a mikrofon elé.”

Boldog születésnapot Gyuri bácsi!

Hasonló oldalak