A Hatvani Magnósklub hivatalos honlapja

"A zene hatalmas dolog. Egy dal megváltoztatja a kedved, emléket teremt, megváltoztathatja az életedet." (Hallgass a szívedre! c. film)

aki többek között Little Richard karrierjét is elindította – írja a Los Angeles Times.

Art Rupe 1948-ban Los Angelesben. Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images)

  • 1944-ben társalapítója volt a Jukebox Records Kiadónak, ezután kezdte el kutatni a jövő tehetségeit. Art Rupe jó néhány zenei műfajt támogatott, köztük a gospelt, az R&B-t és a rock and rollt.

Halálának hírét családja jelentette be, az okot nem nevezték meg.

Rupe Arthur Goldbergnek született.1917. szeptember 5-én. A háború vége felé Rupe elhatározta, hogy beszáll a szórakoztatóiparba. Miután elveszítette pénzét, amelyet egy kis lemezcégbe fektetett be, 200 dollárt költött az akkori „versenyrekordoknak”, hogy szisztematikusan elemezze azokat, és meghatározza az eladható rekordok képletét. Úgy döntött, hogy a titok egy templomi hangulatú big band hangzásban rejlik. Ő és Ben Siegert 1944-ben alapították először a Juke Box Records-t, majd néhány sláger után szakított partnereivel, és új céget alapított Specialty Records néven.  A kiadó hamarosan felvirágzott.

Rupe akkor szerezte meg a legsikeresebb előadóját, amikor Little Richard , aki akkor még kevéssé ismert felvételi előadó volt, követte Lloyd Price javaslatát, és elküldött Rupe-nak egy demólemezt. Rupe elküldte Blackwellt New Orleansba, hogy készítsen egy felvételt, és a felvételi szünetben Little Richard egy obszcén dalt énekelt zongorázva. Blackwell érezte, hogy ez sláger, de miután a szöveget letisztították, nem volt ideje megtanítani a dalt egy zongorajátékosnak. Így hát Little Richard eljátszotta és el is énekelte az egyetlen dalt, amely az első ülésről született, mindössze három felvétel alatt, a „ Tutti Frutti ”-t, a valaha készült egyik legjelentősebb rock and roll lemezt. Little Richard 1955-ben szerződést írt alá a Specialty-vel, és állítólag a kiadónak ruházta fel a velük felvett zenék teljes tulajdonjogát a megszerzett jogdíjak 50%-áért cserébe. Engedélyezett életrajzában azt állítja, hogy kiadói jogait ötven dollárért adta el „Tutti Frutti”-nak, így eladott lemezenként csekély félcentes jogdíj jár neki. 1959-ben Little Richard elhagyta a kiadót, és pert indított, azt állítva, hogy soha nem kapta meg a jogdíjat. Beleegyezett 11 000 dollárba , és lemondott az olyan slágerek jogdíjairól, mint a „Tutti Frutti” és a „Long Tall Sally”.

Rupe a 1960-as évek elején abbahagyta a lemezgyártást, de kiadóként továbbra is a zenei üzletágban tevékenykedett. Az 1950-es évek újjászületésének időszakában, a hatvanas évek végén tért vissza, de csak azért, hogy újra kiadja az R&B korszak mérföldkőnek számító felvételeit. Rupe 1991-ben eladta a Specialty-t a Fantasy Recordsnak .

Art Rupe | Gerontology Wiki | Fandom

Rupe 2007-ben bekerült a Blues Hírességek Csarnokába . 2011-ben (az Elektra Records korábbi alapítójával , Jac Holzmannal együtt ) a Rock and Roll Hírességek Csarnokának Ahmet Ertegun -díjjal tüntette ki . Az idézet szerint Rupe „behozta az R&B-t és a soult a mainstreambe, és elindította Little Richard karrierjét. Rupe igényes munkabírása és elképesztő zenei intuíciója alakította a rock evolúcióját.”

2022 április 15-én halt meg otthonában , a kaliforniai Santa Barbarában 104 éves volt.

Hasonló oldalak