A Hatvani Magnósklub hivatalos honlapja

"A zene hatalmas dolog. Egy dal megváltoztatja a kedved, emléket teremt, megváltoztathatja az életedet." (Hallgass a szívedre! c. film)

2022.10.28.

Jerry Lee Lewis, a rock’n’roll egyik legendája, 87 éves korában meghalt, közölte a sajtósa. Halálát publicistája, Zach Farnum jelentette be. Nem adtak rá okot, de Mr. Lewis már egy ideje rossz egészségi állapotban volt. Jerry Lee Lewis, a keményen hajtó rockabilly művész, akinek dübörgő boogie-woogie zongorája és bluesos, country hatású éneke segített meghatározni a rock ‘n’ roll hangzását olyan slágereken, mint a „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” és a „Great Balls of Fire”, amelynek lázító előadói stílusa a rocklázadás lényegét fejezte ki, pénteken halt meg otthonában a Miss. állambeli DeSoto megyében, Memphistől délre. 87 éves volt.

Jerry Lee Lewis 1935-ben született a lousianai Ferridayben, és őt tartják a rock and roll első igazán vad emberének. A rock and roll és a rockabilly zene úttörőjeként 1956-ban készítette első felvételeit a memphisi Sun Recordsnál és a következő évben vált világszerte ismertté a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On című slágerével.

Ezt követte a Great Balls of Fire, magas oktánszámú szexuális himnuszt, amelyet Otis Blackwell írt, és további dalai között szerepelt az „All Shook Up” és a „Don’t Be Cruel” Presley-slágerek is és a Breathless és a High School Confidential, ám Lewis karrierje megtorpant, miután házasságot kötött Myra Gale Brownnal, a 13 éves unokatestvérével.

Élő fellépései ebben az időben egyre vadabbak és energikusabbak voltak, és az 1964-es Live at the Star Club, Hamburg című élő albumát a valaha volt egyik legvadabb és legnagyobb rockandroll-koncertlemezként tartják számon. 1968-ban Lewis áttért a country zenére, és olyan dalokkal ért el sikereket, mint az Another Place, Another Time. Ez újra fellendítette a karrierjét, és az 1960-as évek végén és az 1970-es években rendszeresen vezette a country-western listákat. Lewis sikerei később is folytatódtak, sőt, a 2006-os Last Man Stranding című albuma egyenesen a legkelendőbb kiadványa lett, amelyből több mint egymillió példányt adtak el világszerte. Lewisnak tucatnyi aranylemeze volt mind rock, mind country kategóriában. Négy Grammy-díjat nyert, köztük egy Grammy-életműdíjat és két Grammy Hall of Fame-díjat. Perzselő előadói stílusa passzolt anyagához. Mr. Lewis, akit gyermekkori becenevén a Gyilkosnak hívtak, felfedezte, hogy a közönség imádta, amikor félrerúgta a zongorapadját, és felállva támadta a billentyűzetet. Az „ördög zenéje” birtokában, ahogy ő nevezte, vonaglott és üvöltött, jobb lábával a billentyűzetet gereblyézte, és hullámos szőke haját addig dobálta, amíg az úgy nézett ki, mint egy ijedt paróka.

Az évekig tartó bőséges ivás és kábítószer-használat azonban meghozta a hatását, és élete az 1970-es és 80-as évek nagy részében családi katasztrófák, egészségügyi válságok, valamint az adóhivatallal és a rendőrséggel való ütközések szomorú katalógusa volt.

Zaklatott fia, Jerry Lee Jr. 1973-ban autóbalesetben halt meg.

A kiskorú unokahúgával házasodó, és a saját zenésztársát (basszusgitárosát, Norman Owenst egy .357-es Magnum pisztollyal, miután bejelentette: „Meg fogom lőni azt a Coca-Cola üveget ott. vagy a nevem nem Jerry Lee Lewis Mr. Owens túlélte, és pert indított.) majdnem agyonlövő Lewis botrányhősként maradt meg, közben viszont ösztönös zseninek tartották zongoristaként és énekesként is. Azt sokan a saját szemükkel is láthatták 2010-ben, hogy bőven nyugdíjas korban is emlékezetes koncertet adott a Budapest Arénában.

Lewis élete során negyven albumot vett fel, a legutóbbit 2014-ben. Hat gyereke született, közülük ketten előbb haltak meg mint ő. Halálával a rock and roll első nemzedékének utolsó igazi legendája is távozott.

(forrás: 24.hu_The New York Times)

Hasonló oldalak