A Hatvani Magnósklub hivatalos honlapja

"A zene hatalmas dolog. Egy dal megváltoztatja a kedved, emléket teremt, megváltoztathatja az életedet." (Hallgass a szívedre! c. film)

2022- ben 74 éves korában új albummal jelentkezett Jean-Michel Jarre, az elektronikus zene úttörője, az ambient- és a new-age zene történetének egyik legkreatívabb egyénisége. A francia zenész becslések szerint eddig mintegy 85 millió lemezt adott el világszerte. Zeneszerző, előadóművész, producer. Látnok, újító, kulturális nagykövet. Jean-Michel Jarre számtalan tényének bármely listája elkerülhetetlenül nem éri el tényleges zenetörténeti jelentőségét. A „JMJ” egy élő legenda, és gyakran az „elektronikus zene keresztapjaként” is emlegetik. Amikor Jarre 1976-ban piacra dobta mérföldkőnek számító debütáló albumát, az „OXYGENE”-t, új fejezetet nyitott a zenetörténetben. A lemez több mint 18 millió példányban kelt el, és lefektette kivételes karrierjének alapjait. Jarre úttörő munkája valóságos kultuszt szült.

Az ”Oxymore” Jarre 22. albuma, amellyel hat évtizedes pályafutása körbe ér, utalva első nagysikerű nagylemezére, az 1976-os „Oxygene” című albumra, ami meghozta számára a világhírt.

„Engem annyira nem érdekel a technikai technológia, úgy önmagában. Én csak egy szivacs vagyok, egy tolvaj, aki – fogalmazzunk úgy – rosszfiúként átalakít, kiforgat néhány létező eszközt” – vall magáról Jarre.

A megjelent „Oxymore”, azaz „Oxymoron” című lemez egy úttörő elektronikus album, amit 360 fokos, magával ragadó hangzásban rögzített, szürreális virtuális valóságélménnyel kísérve.

(Az Oxymore / Oxymoron egy beszéd, amely két egymásnak ellentmondó kifejezést kíván összehozni, két olyan kifejezést, amelyek váratlanul találkoznak.)

„Valójában ez a csak az egyik első projekt, amit 360 fokban, térhangzásban és többcsatornásan fogalmaztam és komponáltam meg. A sztereó nem létezik a való életben. Amikor hangokat hallunk, úgy értem, a körülöttünk lévő környezet hangjait a fülünk veszi le. Azt, mint emberi lények hozzuk létre, a perspektívát a fülünk teremti meg a hangból.”

Hasonló oldalak