A Hatvani Magnósklub hivatalos honlapja

"A zene hatalmas dolog. Egy dal megváltoztatja a kedved, emléket teremt, megváltoztathatja az életedet." (Hallgass a szívedre! c. film)

  • Egy barátság, amely az egész világon hatással volt az rockzenére

„Moog szintetizátoron játszani olyan, mint kézbe venni egy mesterecsetet, egy végtelenül színes palettával” – írta a szaksajtó 1970-ben, amikor Dr. Robert Moog megalkotta az első olyan szintetizátort, amelyen már billentyűkkel lehetett a hangokat elővarázsolni.

Bob Moog3.jpg
Készítette: Finnianhughes101

Azért persze nyomkodni, kábeleket ide-oda dugdosni továbbra is kellet, de már nem akadályozta a folyamatos zenélést. Keith Emerson volt az a szerencsés, aki ezzel a hangszerrel beírta nevét a rock történelembe. Első „óvatos” próbálkozása az Emerson, Lake and Palmer trió 1970-ben készített ’Lucky Man című dalukban volt, amelynek utolsó egy percében szólal meg a hangszer. A szám néhány héten belül óriási siker lett. A koncertjeiken előadott ’Szerencsés ember’ szintetikus hanghatásai pedig döbbenetes hatást váltottak ki a nézőkből. A hangszer hangzásvilágának lehetőségeit megszimatolták a japánok is, mert teljesen ráálltak a moog szintetizátor alapú billentyűs hangszerek gyártására. Nem titkolt reklám szándékkal, a Yamaha cég egy – akkoriban vagyont érő – példánnyal Keith Emersont is megajándékozta. Emerson és Robert Arthur „Bob” Moog  évtizedeken át szoros barátságban voltak, a hangmérnök 2005-ben bekövetkezett haláláig.

Hasonló oldalak